top of page
 • Writer's pictureDragan Rakita

Zašto Microsoft Power Platform?

Sećam se početaka web developmenta, početkom 2000., kada su u žiži interesovanja bila dva rešenja za izradu Web sajtova bez znanja kodiranja: FrontPage i DreamWeaver. Više niko ne zna za njih. Takvi alati su jednostavno prevaziđeni. Ako je to tačno zašto onda verujem da će biti drugačije sa alatima koji će omogućiti izradu aplikacija bez (ili sa veoma malo) kodiranja?

Ne ulazeći u razloge zašto su rešenja za "WYSIWYG" (Što ti vidiš to i dobiješ) za "kodiranje" web sajtova propali, želim da ovde navedem moje razloge zašto verujem u uspeh NoCode/LowCode rešenja... ovo su neki:

 1. Ogromna potražnja za aplikacijama, pre svega na mobilnim uređajima

 2. 365 dana razvoja rešenja - ukratko, korisnici su korišćenjem web servisa kakav je recimo Facebook naviknuti da ih skoro svakog dana dočeka neka nova stvar. To se čak i očekuje od rešenja (ko ne predstavlja nove fičere propada). Zahvaljujući ovoj promeni u očekivanjima svih nas, omogućeno je da se web aplikacija (rešenja, servisi) unapređuju iz dana u dan.

 3. Komjuniti podržani servisi - svako uspešno rešenje karakteriše postojanje veoma žive zajednice entuzijasta. Transferi znanja su brzinom svetlosti. Imate tutorijale, imate kurseve imate postove, blogove na najsitniji detalj rešenja.

 4. Templetizacija - ako neka platforma želi da bude prihvaćena mora da u startu ponudi što veći broj templejta, konkretizacija. Iako to može da bude mač sa dve oštrice, mnogo bolje rade posao nego CaseStudy markentinške stvari koje više niko ne čita. Ovako odmah imaš koristi od platforme na dva klika, a dobro je i za učenje.

 5. Integracija - mora biti integrisano sa svim i svačim.

 6. ...

Svi gore navedeni razlozi dovode do mnogo bržeg i bezbolnijeg otpočinjanja rada sa servisom. Mnogo se brže i lakše stiču znanja. Odmah vidiš rezultate.


Primer uspeha SharePointa (Microsofovog rešenja za izradu web portala, dokument menadžmenta,...) leži, između ostalog, u tome što je omogući administratorima da bez znanja web programiranja i u roku od jednog dana "izrode" veoma upotrebljiv web portal.


Drugi razlog uspeha SharePointa je bio u tome što je rešenje bilo dopadljivo i atraktivno. Neko ko ne zna o čemu se radi ima utisak da se neko "polomio" radeći dok sve nije namestio, a to naravno nije slučaj.


Treći i po mnogima ključni razlog uspeha SharePointa leži u tome što je licenca za pristup (čuveni CAL) bio uključen u osnovnu licencu tzv CoreCAL. Neko ko je kupio CoreCAL, a morao je da ga kupi zbog Windows i Exchange (mail) servera dobio je i SharePoint CAL a da to nije ni tražio. Investicija je gotovo minimalna ako ga želiš koristiti. Pa je većina implementirala SharePoint čisto da vide šta je... bukvalno je ovako bilo, bio sam svedok.


Vrlo je sličan slučaj sa PowerPlatformom... jednostavno se počine sa radom, brzo učiš, unapređuje se svaki dan (nekada i nervira kako često se menjaju stvari), svako ko iole zna da koristi PowerPoint/Excel može da pravi aplikacije kao što su admini "pravili" portale, i da... sve je uključeno u Office365 :) Kada kupiš O365 licencu dobiješ i PowerApps i Power Automate,... a da to nisi ni tražio. Bitno je da su tu Word, Excel, Outlook sa Exchangom... a ostalo ok, ne smeta.


Ja sam bukvalno tako otkrio PowerApp... svaki dan sam pristupao Office365 i jednog dana 2016. primetim novu ikonicu, kliknem i oduševim se... nisam nigde čitao najave, bio upoznat sa LowCode/NoCode i sličnim stvarima pa jedva dočekao PowerApp. Jednostavno sam slučajno otkrio.


I na kraju da konačno odgovorim:

 1. Verujem u LowCode platforme u kojoj god formi da se pretvore jer jednostavno nemamo izbora. Potražnja je ogromna za aplikacijama. Barem dok ne budu zrela rešenja koja sama (AI) generišu druga rešenja i pre nego što nam budu potrebna.

 2. Kao što je SharePoint omogućio mojoj prethodnoj firmi da svijim klijentima "podižemo" web portale a da u svom sastavu nismo imali ni jednog programera, tako će i LowCode platforme da omoguće pojedincima da "prave" aplikacije a da nisu programeri.

 3. Nikog ne ubeđujem (ne drajvujem market, što bi se reklo) da investira u platformu pa da mu onda pravimo rešenja jer je verovatno već ima. Trenutno u svetu imate proko 250 miliona aktivnih korisnika mesečno. I svi oni imaju PowerApps platformu.

 4. Vrlo je stabilna, laka za učenje, ima sjajnu zajednicu, brzo se razvija...

 5. Omogućava mi da sve što sam naučio u vezi UX i Product Managementa sada i lično implementiran.

 6. UŽASNO JE ZABAVNA :)

Meni dovoljno...

37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page