top of page
  • Writer's pictureDragan Rakita

PowerApps | Ljubav na prvi pogled

U prethodnih 20+ godina, kada sam vodio kompaniju, skoro 90% vremena sam provodio u tri programa: Outlook (mejlovi i kalendar), PowerPoint i Excel.


Ovaj poslednji, Excel, sam doktorirao... napravio sam sistem za praćenje učinka prodavaca tako da smo imali dnevnu ažurnost targeta. Toliko sam razradio formule i tabele da sam morao da napišem dokumentaciju kako se ne bi izgubio sledeći put kada sam nešto menjao. Imao sam i makroe koji su automatizovali ažuriranje podataka. Kako sam bio ponosan kako smo sve povezali i optimizovali da naši prodavci mogu samo da kliknu na jedno dugme i imaju sve svoje rezultate. Uživao sam da u formula baru napišem malu čaroliju od formule.


Sa druge strane, stalno smo nešto prezentovali... bilo interno bilo našim klijentima, eksterno. Obožavao sam da koristim "fazone" u PowerPointu i da oduševim slušaoce kreativnošću i jednostavnošću. Jedino u PowerPointu sam umeo da budem "pixel perfect". Obožavao i u isto vreme "prezirao" što me PowerPoint ograničava na slajd. Na početku sve bi "ugurao" na slajd, a onda vremenom i nizom iteracija polako "očistim" slajd i prikažem suštinu. Svaki moj slajd je bio moje slikarsko platno, krećem od praznog, nabacujem sve, pa polako čistim dok ne pogodim "jasnu istinu", suštinu.


I taman kada sam pomislio kako bi bilo sjajno da postoji rešenje koje mi omogućava da imam slobodu slajda i snagu formula bara, pojavi se PowerApps. Upravo to čemu sam se nadao i mnogo više od toga. Naravno da sam se odmah zaljubio u rešenje.


Konačno imam slajdove (ovde se zovu Screens) i moćan formula bar. Mogu da do iznemoglosti doterujem detalje na ekranima. Sve je gotovo identično kao i na slajdovima PowerPointa. Iste kontrole, iste komande, ista podešavanja... ko zna PowerPoint, zna i PowerApps editor...Takođe, ko zna osnovne formule u Excelu zna kako one funkcionišu i u PowerApps-u. Većina ih je identična.


E sada, da čitaoci ne bi pogrešno shvatili da je Micrsfot napravio Frankenštajna, sistem za pravljenje prezentacija koje se automatizuju formulama sličnim Excelom, PowerApps je sistem (servis) koji nam omogućava da pravimo APLIKACIJE, mobilne i web, a da nam je za to dovoljno da znamo malo PowerPointa i Excela.


Još kada sam shvatio da nisam usamljen već da postoji ogroman broj zaljubljenih u PowerApps, lako sam odlučio da se bavim samo njime. Po nekim mojim neformalnim informacijama do kojih sam došao, PowerApps i PowerAutomate su najbrže rastući servis u istoriji Microsfota!!! Pogledajte ovaj dijagram:


Toliko je "ludačni" rastao da ne vredi da stavljaju brojke na x i y osu :)


I zapamtite ovaj broj 6X (šest puta), jer sa PowerAppsom je sve šest puta JEFTINIJE i BRŽE. Bukvalno, iz mog iskustva u zadnje četiri godine eksperimentisanja sa PowerAppsom, rešenja koja smo razvijali za 60 dana sada isporučujemo za 10!!! Ono što smo naplaćivali 30.000 evra sada naplaćujemo za 5.000 evra (deluje suludo, ali biti sa ovakvim ROI-jem u rukama je mnogo veća radost nego onih 30.000 evra mrcvarenja sa izneverenim očekivanjima.)


Od samog početka sam "sumnjao" da ovo nikada neće biti kao "pravo" programiranje. I neće nikada biti i ne treba da bude, ali će imati svoje mesto u kreativnom procesu stvaranja rešenja.


A šta sve može da se radi sa PowerAppsom... pa učestvovao sam u projektima koji su imali celokupan HR proces za ustanovu koja ima preko 350 zaposlenih (kompletan), veliki broj formi je automatizovano sa PowerAppsom, pa čak sam bio deo tima koji razvija ceo ERP na ovoj platformi (suludo ali "pije vodu").


Microsoft toliko ulaže u ovo platformu da me ne bi čudilo da u budućnosti svi razvojni timovi kreću iz ove platforme a specifičnosti "lepe" kroz svoja rešenja. Taj proces Microsoft zove LowCode voli FirstCode :) Opet ljubav... pa ko ne bi vole da radi sa ovim čudom...


Ja sam potpuno očaran, siguran sam da ćete i vi biti :)

93 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page