top of page
  • Writer's pictureDragan Rakita

Pa da se predstavimo...

Pošto je ovo moj prvi post, red je da se predstavim. Moje ime je Dragan Rakita, živim i radim u Novom Sadu.

Smart School logo iz 2000. g.

Imao sam tu čast i zadovoljstvo da sa divnim ljudima osnujem firmu Smart d.o.o. još davne 2000. godine. Počeli smo kao škola računara, da bi već 2002. postali Microsfot partneri a početkom 2003. čuveni CTEC (zvanični Microsoft trening centar). Ko bi tada pomislio da će Bojan sa kojim sam otvarao kutuje CD-ova pristigle u partnerskom paketu iz Microsfota, danas biti jedan od ekperata koji radi u tom istom Microsoftu :)


Svo to vreme smo sanjali da budemo stručnjaci sa kojima naši klijenti vole da rade, da nam veruju. Učili smo neprestano i nesebično delili svo svoje znanje i iskustvo.

Verujem da je taj tim "ludaka" uspeo da od Smarta napravi prepoznatljivog Sophos i Microsoft partnera. Da je, pre svega, zahvaljujući ljudskim osobinama zaposenih, nešto znanja, puno sreće i znoja, uspeo da Smart podigne na novi nivo i ostvari san većine preduzetnika: proda većinski deo New Frontire Group-i iz Beča.


Nakon što je Smart napravio svoj najbolji rezultat u istoriji i po pitanju prihoda, dobiti, broja kolega, timova, rešenja,... odlučio sam da se povučem sa mesta direktora i vođenje prepustim drugima. To se desilo u martu 2016.


Od tog momenta se posvećujemo traganju za odgovorom "gde nastaje magija" kada je izrada softverskih rešenja u pitanju. Zašto su neki programi (aplikacije) omiljene, a druge nisu? Zašto neke korisnici lako prihvate a druge ni za živu glavu neće...

Prvo sam mislio da je "ključ" u lakoći korišćenja, pa završih kurs kod Jakoba Neilsena kurs za UX (NNG UX certified, jedan od dva u Srbiji za sada :) )... ma nije samo to, bitno je ali ...


Onda sam mislio da je to u poznavanju razvoja softvera. Ne možeš maštati o softveru a da ne znaš da ga sam praviš... Opet u učionicu... završim ceo track za Front-End develop. Eh sada znam kako razišljaju programeri. Nije im lako... ali nije ni tu magija, bitno je to sve znati ali nije ni tu...


Onda mi kažu da preko 70% projekata (neki se kunu da je to preko 80%) propadaju jer niko ne zna da ih vodi, ali ako već to treba da učiš, onda odmah zaboravi šta si učio na PMI i IIBA kursevima već odmah Agilno... i tako opet u klupu, uči za Scrum Mastera, pa odmah da budem sertifikovan Scrum Product Owner,... i taman kada sam pomislio to je to.... ono NIJE ni to... jeste bitno je ali još nešto fali...


I taman kada sam hteo da odustanem i prihvatim ono što većina nas misli, a to je da je kreativnost, inovativnost ili kako ko to već zove, produkt genijalnosti jednonog čoveka, počnem da čitam Marty Cagan.


Inovativnost nije eksluziva ni jednog posebnog radnog mesta, već TIMSKI poduhvat. Ideja ima na pretek, verovali ili ne, ali je potrebno odabrati onu "koja pije vodu" i zato već dve godine neprestano učim o raznim tehnikama, dobrim praksama i iskustvima Product Managera, pozicije u timu koja ima najveću odgovornost za uspeh tima. Kažem tima a ne njegovog uspeha samo.


Završim dosta obiman kurs "Full Stack Product Manager", Product School-a koji se nalazi u San Francisku (SIlicon valey) i naravno čitam sve od Martija i dalje.


Pošto sam od samih početaka bio oduševljen većinom što Microsfot radi, negde sredinom 2016. otkrijem jednu novu ikonicu koja se pojavila u okviru Office365 skupa aplikacija. Zovala se, a i danas se zove, PowerApps. Otvorim i počenem da se "igram" sa njom i najsmejem se kako mi liči na FrontPage ili Dreamwaver, aplikacije za jednostavno pravljenje sajtova (drag and drop, nema html koda). Te aplikacije se više ne koriste i pomislim da je to ista sudbina i PowerApps-a, koga su mi tada predstavili kao način da se prave aplikacije a da ne moraš da pišeš kod!!!


Čitajući sve više o tom čudu Microsfota otkrijem da postoji jedan ceo novi pokret zvani "Low Code/No Code" ili "Citizen Development". Srećom nisam odustao i nastavio sam da istražujem i učim PowerApps.


I upravo su to oblasti o kojima ću pisati u ovom blogu:

  1. PowerApps i PowerAutomate

  2. UserExpirince

  3. Product Management

  4. Business Management Tools for Growth - kao što su OKR, JtbD i slični inovativni pristupi.

Čujemo se...


113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page