top of page
  • Writer's pictureDragan Rakita

LowCode/NoCode platforme?

Updated: Jan 4, 2021

Šta je to? O čemu se radi? Otkud to? Šta će nam to?... sve češće dobijam ova pitanja od kolega kojima kažem čime se sada bavim.


LowCode/NoCode platforma se najčešće stručno naziva "Low-code development platforma" ili skraćeno LCDP. Ukratno, radi se o web aplikacijama koje omogućavaju "običnim" korisnicima da sami prave svoje aplikacije, bez potrebe da znaju programiranje.


Otkud to?

Postoji nekoliko pokretača (driver, forces) ove pojave, a ja ću ovde navesti dva koja su po meni najbitnija.

Prvi je želja da se razreši više decenijski spor u komunikaciji između Biznisa i IT-a. Najbolje ga opisuje anegdota (slučaj) koji je imao JP Morgan. Sigurno su slične stvari bar jednom osetile i sve ostale kompanije sveta.

Svako ko je imao priliku da radi u kompaniji koja je dovoljno velika da ima svoje IT odeljenje (od 1 do n ljudi), zna za "jadac"... biznis korisnici misle da IT sve završava na jedan klik. Sa druge strane IT često ne razume šta se očekuje od njega. Čak nekada i ne razume šta treba da napravi.


Ovi nesporazumi u komunikaciji su doveli do pojave jedne čudne pojave u kompanijama zvane Digital Cowboy. Kada neko iz biznisa traži da se napravi neki izveštaj/aplikacija, IT odgovori da će moći da to počne da radi tek za N meseci. Onda neki mladi službenik sedne i to "napravi" u Excelu... sjajno sređenje tabele, sliceri, pivot tabele i na kraju počne da dodaje Makroe (VisualBasic for App). Svima se svidi kako to radi, prikaže to na nekom seminaru, pa mu kolege traže da i njima da Excel, on im pošalje, oni ga izmene i tako posle godinu dana izvorna Excel tabela ima preko 1.000 verzija sve sa različitim makroima i nadogradnjama.

Svi su srećni... biznis sam može da pravi izveštaje i nešto što liči na aplikacije, a IT više ne "smaraju" sa glupavim zahtevima.

I tako su srećno živeli decenijama sve dok jednom Jamie Dimon, Ceo JP Morgan Chase nije naloži da se istraži zašto su u prethodnoj godini napravili gubitak od preko 3 milijarde Dolara. Nakon dugog i sveobuhvatnog istraživanja donet je zaključak da je "glavni osumnjičeni" upravo Excel!!! Odnosno, ta nužda da biznis korisnici "prave" aplikacije/izveštaje, ugrađuju makroe, automatizuju a da se sve vreme vuče greška koja dovodi do pogrešnih izveštaja, a potom i do pogrešnog investiranja.Rešenje je nađeno u nečemu što je Forrester nazvao Citizen Development. Dakle, to su opet isti oni biznis korisnici koji i dalje mogu da prave ono što im treba ali sada u okruženju koje će IT moći da kontroliše. Super, moraju da uče nešto novo? Pa ideja je da to novo okruženje liči na ono u čemu se oni osećaju komforno: Excel, PowerPoint, Word,...pa ako znaju da pišu kompleksne formule u Excelu znaće i da prave aplikacije u novim platformama.

Drugi pokretač je u nedostatku developerskih resursa ili "App gap". Jednostavno nema dovoljno programera kolika je potražnja. O tom problemu je "pričao" i Gartner i Microsoft...Da bi se rešio ovaj problem mora da se osmisle platforme koje omogućavaju da se generišu aplikacije od strane ne-programera i/ili ako su programeri uključeni onda da se generišu aplikacije minimum 5x brže nego klasičnim programiranjem.


Koje su sve platforme?

Ovo je spisak platformi koji je meni poznat:

Moji favoriti su svakako PowerApps (Power Platforma) o kojoj ću detaljno pisati, ali su tu svakako Mandex (koji mi se jako sviđa-mogu u istom trenutku da radi više kreatora na jednoj aplikaciji), OutSystem (znam par firmi u Novom Sadu koje rade aplikacije u njemu - outsourcing),...

Ovu listu ću stalno da dopunjujem kako budem otkrivao, jer sada niču "kao pečurke posle kiše"


Čujemo se...


30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page